26 Oca 2009
her kadının yemek kitabı
kitabın adı şahane değil mi ama? her kadının yemek kitabı. sene 1957. some karagöz yazmış, su yayınları basmış. kitap kuru fasulye çorbası ile başlıyor. her tarifin altında bir de fransızcası var.
fıstıklı, üzümlü köfte şöyle mesela:
1 kilo eti iki defa makinede çektiriniz, haşlanmış iki patatesi presten geçirip kıyma ile beraber yoğurunuz. 2 yumurta kırınız, fıstık, üzüm, tuz, biber, bahar koyup yoğurunuz. bir saat dinlendirdikten sonra yuvarlak köfteler yapıp VİTA yağında kızartınız.
Vita yağı sizi gülümsetti değil mi? kitap 52 yıl öncesinden. Vita o zamanlar çıldırasıya tutulan bir ürün. ancak tarif hakikaten iyi görünüyor. (sf:27)
melek böreği de kolay görünen ve ismiyle mest eden bir yemek:
beş yumurtanın beyazlarına tuz konarak telle çırpılır. 100 gr kaşar peyniri rendesiyle, bir kahve fincanı un, bir demet ince doğranmış maydanoz ilave edilir. kar haline gelen beyazlara azar azar serpilerek tahta kaşıkla karıştırılır. sonra bir kaşık alınır, avuçta yuvarlanır, galeta ununa batırılır, baş parmak uzunluğunda uzatılır, orta kızgın VİTA yağında kızartılır, sıcak sıcak yenir. (sf: 31)
not: "melek böreği" google'landığında hiçbir sonuç çıkmıyor. demek artık kimse böyle güzel isimli bir börek yapmıyor...
Etiketler:
1957,
börek,
et yemekleri,
fıstık,
her evin yemek kitabı,
köfte,
üzüm
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
E Vita' siz olmaz ki, sardunyayi da dikmek gerek sonra bos kutusuna...
"kiriniz", "koyunuz"... ne de kibarmis insanlar eskiden...
Süperrr bir blog, benim de merakım vardır eski tariflere. Ama bu melek böreğine bayıldım.
melek böreğine ben de bayıldım:)))
Vallahi asarı antika bir kitap tarifler her ne kadar şimdikilere benzesede isimler şahane paylaşımın için teşekkürler bu arada ismim melek bu börekten denemeliyim:D
Hoşçakal.
melek mutlaka yap olur mu? bize de gönder fotoğrafını:))))
Yorum Gönder