28 Oca 2009

ev kadınının yemek kitabı'ndan tarifler


kitabı necdet dengizer yazmış. inkılap ve aka basmış. kitabın tam adı "alaturka ve alafranga ev kadınının yemek kitabı".elimdeki 13. baskı ve 1980 yılında basılmış. necdet dengizer cumhurbaşkanlığı eski başaşçısı imiş. bu özellikle ve parantez içinde belirtilmiş.

kitapta et sularından balıklara, yaz ve kış sebzelerinden dolmalara, kebaplardan reçel ve marmelatlara birçok tarif var. üstelik en sona "rejim yemekleri" diye bir bölüm konmuş. bu da rejim olayının hayatımıza girdiği dönemleri işaret ediyor (gerçi her rejim yemeğinde tereyağı var, bilmem şimdi her yemeğe tereyağ konan rejimi kim uygular:)))

ben size domates salçası tarifi vereyim.

10 kilo domates
250 gram tuz
yeterince zeytinyağı

yıkanmış olgun domatesler dörde bölünür, bir sıra domates, bir sıra tuz. böylelikle domates bir sepet içinde hazırlanır. üç gün sonra bir tepsiye kalburdan geçirilir, güneşe bırakılır ve ara sıra karıştırılır. domates iyice koyulaştıktan sonra bir kaşık zeytinyağı ile yoğurulur. sırlı, yağlanmış bir kap içine salça konur, üzerine hafif zeytinyağı dökülerek saklanır.